Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Αποστολή εξετελέσθη για τον Αετό Πρωτόπαππας

Αποστολή εξετελέσθη για την ομάδα της Πρωτόπαππας μετά την εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία, η οποία επετεύχθη χάρη στην αγωνιστική άνοδο που είχαν στις τελευταίες αναμετρήσεις.
Έτσι όλοι τους είναι ικανοποιημένοι μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα για αυτή τους την επιτυχία, η οποία θα μπορούσε να είχε έρθει και πιο νωρίς αν φυσικά ήταν πιο προσεκτικοί σε καθοριστικές αναμετρήσεις, όπου χάθηκαν υπερπολύτιμοι βαθμοί, τόσο από διαιτητικά λάθη, όσο και από δικά τους.
Η προσφορά του προπονητή Χρήστου Μπάφα ήταν σημαντική στην ομάδα όλο αυτό το διάστημα και εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα υπάρξει μία ανάλογη συνεργασία και κατά την νέα ποδοσφαιρική περίοδο, όπου φυσικά οι στόχοι θα είναι υψηλότεροι και δεν θα αρκεστούν απλά στην παραμονή στην κατηγορία.
Κώστας Παππάς (από την εφημερίδα "ΣΟΥΤ")

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Δηλώσεις Χρ. Μπάφα για την παραμονή

Την παραμονή της στη Β' Ερασιτεχνική εξασφάλισε ο Αετός Πρωτόπαπα. Για το γεγονός αυτό δηλώσεις έκανε ο προπονητής της ομάδας, Χρήστος Μπάφας ο οποίος τόνισε τα εξής: "Με αφορμή την παραμονή της ομάδας στη Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία, θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση και τους ποδοσφαιριστές για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλη τη χρονιά. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, καθώς η ομάδα ήταν νεοφώτιστη στην κατηγορία, δίχως εμπειρία και παραστάσεις από αυτήν. Μέσα από τη δουλειά όμως, καταφέραμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας και να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Η διοίκηση υπήρξε υποδειγματική, δεν πανικοβλήθηκε ούτε προέβη σε σπαμωδικές ενέργειες ακόμα κι όταν στην αρχή την σεζόν είχαμε κάποια συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα, συνέχισε να μου δείχνει εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι τελικά δικαιώθηκε. Εξαιρετική συνεργασία υπήρξε και με τους ποδοσφαιριστές τους οποίους ευχαριστώ για τη συνέπεια και συγκέντρωση στις οδηγίες μου, αλλά και για το πάθος και την αγωνιστικότητά τους. Αν και τη νέα χρονιά θα ακολουθήσουμε ξεχωριστούς δρόμους, εύχομαι η ομάδα να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερη, καθώς πιστεύω πως φέτος τέθηκαν κάποιες γερές βάσεις, ενώ για μένα προσωπικά ελπίζω να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε ομάδες με φιλοδοξίες και αγάπη για το σπορ. Χρήστος Μπάφας
Προπονητής Αετού Πρωτόπαππα"
(από το sportsioannina.gr)

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Φύτευση νέου αμπελώνα


Ο σχεδιασμός της φύτευσης νέου αμπελιού, πρέπει να είναι αντικείμενο εντατικής μελέτης του εδάφους και της εύρεσης της κατάλληλης ποικιλίας. Οι βασικές παράμετροι, που πρέπει να συνυπολογιστούν σε γενικές γραμμές, είναι οι ακόλουθες:
  1. Τοποθεσία
    Το αμπέλι πρέπει να είναι φυτεμένο σε τέτοια θέση ώστε να δέχεται όλες τις ευεργετικές και ευνοϊκές επιδράσεις του ήλιου και του αέρα, να "εκμεταλεύεται" δηλαδή το λεγόμενο «μικροκλίμα» της περιοχής. Επίσης να δίνεται προσοχή στην καλή αποστράγγιση του χωραφιού.
  2. Έδαφος
    Πρέπει να προηγηθεί μια εξέταση εδαφολογική ώστε να γνωρίζουμε την χημική σύσταση και σύνθεση του εδάφους το «ph» που καθορίζει αν το έδαφος είναι όξινο, ή αλκαλικό κοκ. Στα εδάφη που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο δηλαδή τα αλμυρά εδάφη δεν ενδείκνυται η εγκατάσταση αμπελιού.
  3. Διάταξη
    Η διάταξη και ο προσανατολισμός του αμπελιού είναι σημαντικοί παράγοντες για την καλλιέργεια. Εξαρτώνται φυσικά από την τοποθεσία και το κλίμα της περιοχής. Το φύτεμα γενικά πρέπει να ακολουθεί όσο το δυνατόν ευθεία διάταξη σχηματίζοντας παραλληλόγραμμα, αναλόγως με τις αποστάσεις μεταξύ των φυτών και των γραμμών. Οι αποστάσεις φύτευσης εξαρτώνται από την σύσταση και το βάθος του εδάφους και την ποικιλία. Σε τοποθεσίες με συχνή ξηρασία (νησιά) και μικρό βάθος, οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες και αντίθετα. Γενικά η απόσταση μεταξύ των νέων φυτών είναι από 1 έως και 2 μέτρα, και η απόσταση μεταξύ των "γραμμών" φύτευσης από 2 έως 2,5 μέτρα. Στις μικρές καλιέργειες που η άρωση γίνεται με μικρές φρέζες, η απόσταση των γραμμών μπορεί να είναι και μικρότερη.
  4. Προετοιμασία χωραφιού
    Η βαθειά άροση είναι το πρώτο βήμα, ώστε να ξεριζωθούν τελείως οι θάμνοι και τα ζιζάνια. Μετά θα απλώσουμε καλά πολύ καλά χωνεμένη κοπριά, κατά προτίμηση αιγοπροβάτων, 500-1.000 κιλά το στρέμμα (προσοχή πολύ καλά χωνεμένη). Κατόπιν θα ισοπεδωθεί το χωράφι με φρέζα ώστε η κοπριά να "θαφτεί". Η χημική ανάλυση του εδάφους που προηγήθηκε, δίνει τα απαραίτητα οργανοληπτικά στοιχεί που πρέπει να προσθέσουμε στο έδαφος.
  5. Επιλογή ποικιλίας
    Βασικό του αμπελουργού στο τέλος, είναι και η επιλογή του κατάλληλου «αμπελουργικού υλικού». Πρέπει να έχουμε υπόψη ποιες ποικιλίες ενδείκνυνται για την περιοχή, το αμπελουργικό ιστορικό της περιοχής, το τι αμπέλι επιθυμούμε να εγκαταστήσουμε και για ποιο ακριβώς λόγο πχ αμπέλι για λευκό κρασί ή για ερυθρό ή και τα δυο ή για επιτραπέζια σταφύλια. Τα μοσχεύματα πρέπει να είναι ανθεκτικά στην φυλλοξήρα, στις ιώσεις που προσβάλλουν το αμπέλι και σε κάθε περίπτωση να είναι πιστοποιημένα.
  6. Φύτευση
    Το φύτεμα των νέων αμπελιών συνιστάται να γίνεται μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Σημαδεύουμε τις γραμμές φύτευσης χρησιμοποιώντας ένα σκοινί "σημαδεμένο" με την απόσταση από κλήμα σε κλήμα και ενώ έχουμε ήδη υπολογίσει την απόσταση από γραμμή σε γραμμή. Στην θέση του κάθε κλήματος, μπορούμε να ρίξουμε λίγη «μαρμαρόσκονη», ώστε να είναι ευδιάκριτη η θέση φύτευσης, ακόμη και αν βρέξει ή φυσήξει. Κατά την φύτευση είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση μικρού υποστυλώματος λ.χ καλάμι ή ξύλινο πασαλάκι και για να γνωρίζουμε την ακριβή θέση φύτευσης και αργότερα πάνω σ΄ αυτόν, να προσδεθεί το κλήμα, για να αποκτήσει κορμό ευθυτενή μέχρι να δεθεί στα σύρματα αν πρόκειται για γραμμικό αμπέλι ή να αποκτήσει ανθεκτικούς και υψηλόκορμους βραχίονες αν πρόκειται για το παραδοσιακό σχήμα του «κύπελλου». Στις περιοχές με καλοκαιρινή ξηρασία, προσοχή στα συχνά ποτίσματα στα νέα φυτά τον πρώτο χρόνο.