Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τζάκια ενεργειακά

Ενεργειακό τζάκι ονομάζεται το τζάκι εκείνο που εκμεταλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται ( απο την καύση του ξύλου ) μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλει την μαντεμένια εστία του .Η ροή του αέρα μπορει να είναι είτε φυσική (απλά ενεργειακά τζάκια ) είτε μηχανική     ( αερόθερμα ενεργειακά τζάκια ) . Επίσης ο θερμοθάλαμος είναι είτε μεταλικός προσαρμοσμένος ηδη πάνω στην μαντεμένια εστία η ακόμα μπορεί να δημιουργηθεί οταν τοποθετείται το τζάκι ( κλείνοντάς το με πυράντοχη γυψοσανίδα , μονωμένη εσωτερικά με τα κατάλληλα μονωτικά υλικά ) .                            
Η συνήθης λειτουργία του ενεργειακού τζακιού είναι με την πόρτα κλειστή . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας στον θάλαμο καύσης αρα και την καλύτερη καύση των παραγόμενων μονοξειδίων του άνθρακα . Αποδίδεται ετσι περισσότερη θερμική ενέργεια στο χώρο που βρίσκεται το τζάκι και λιγότερα καυσαέρια στην ατμόσφαιρα . Αλλη μια συνέπεια της χρήσης του ενεργειακού τζακιού με κλειστή πόρτα είναι το οτι δεν διαφεύγουν μεγάλες ποσότητες αέρα μέσα από το σπίτι προς την καμινάδα . Δεν χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες ξύλων γιατί το πόσο θα καταναλώσουμε είναι πλέον στο δικό μας χέρι ρυθμίζοντας την παροχή αέρα στο θάλαμο καύσης . Ετσι με λιγα ξύλα και μεγάλη ασφάλεια λόγω της πόρτας μπορούμε να περάσουμε πολλές ώρες απόλαυσης παρέα με το τζάκι μας .
Συμπερασματικά τα ενεργειακά τζάκια , αν και αποτελούν μία σαφώς ακριβότερη επιλογή απ‛οτι τα τζάκια ανοικτής εστίας , μακροπρόθεσμα η απόσβεση της δαπάνης για την αγορά και την τοποθέτηση τους είναι δεδομένη .

1 σχόλιο:

  1. Το ενεργειακό τζάκι είναι,ίσως η πιο συμφέρουσα εναλλακτική λύση για να θερμάνουμε το σπίτι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.......

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.