Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Το χύμα τσίπουρο βλάπτει σοβαρά την Υγεία...

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση οικιακών αποσταγμάτων, και συγκεκριμένα από την κατανάλωση μεθανόλης, επισημαίνουν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), την ώρα που η παράνομη διακίνηση χύμα- ως επί το πλείστον ελληνοποιημένου- τσίπουρου, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η μεθανόλη είναι ουσία που υπάρχει ή μπορεί να απελευθερωθεί από τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ επίσης παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό. Ωστόσο, γίνεται τοξική σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα έκθεσης, όπως στην περίπτωση κατανάλωσης ορισμένων αλκοολούχων ποτών που παράγονται οικιακά με μεθόδους απόσταξης, σύμφωνα με τους επιστήμονες της EFSA.

Μεθανόλη είναι πολύ πιθανό να περιέχεται -σε τοξικά για τον οργανισμό επίπεδα- σε χύμα αποστάγματα που παράγονται συνήθως στο σπίτι, π.χ. τσίπουρο, που ειδικά το τελευταίο διάστημα και λόγω της κρίσης έχουν κατακλύσει την αγορά, εγκυμονώντας ωστόσο κινδύνους για την υγεία, ακόμα και εν αγνοία των ίδιων των μικρών αποσταγματοποιών.
ximatsipour200114
Πόσο δε μάλλον όταν δεν πρόκειται για «σπιτικό» τσίπουρο, αλλά για παράνομα ελληνοποιημένο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Η έκταση του φαινομένου είναι τέτοια που το Υπουργείο Οικονομικών σε πόρισμά του έχει εκτιμήσει ότι η παράνομη εμπορία ανέρχεται σε περίπου 18 εκ. λίτρα ετησίως.

Εκτός από την EFSA, και το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει επισημάνει στο παρελθόν την επικινδυνότητα διαφόρων χύμα αποσταγμάτων που δεν έχουν υποβληθεί σε κανέναν ποιοτικό έλεγχο και κυκλοφορούν χωρίς καμία ένδειξη προέλευσης. Η συνήθης μάλιστα μεταφορά του χύμα τσίπουρου σε πλαστικά δοχεία αντί γυάλινων συσκευασιών για λόγους ευκολίας και κόστους, εκτός από παράνομη είναι και επικίνδυνη πρακτική, καθώς έτσι δημιουργούνται καρκινογόνες φθαλικές ενώσεις.

Όμως ακόμα και κατά την απόσταξη παράγονται από τα κοτσάνια επικίνδυνες ουσίες, όπως είναι η μεθανόλη -ευρύτερα γνωστή ως ξυλόπνευμα- που μπορεί να προκαλέσει από ζαλάδα έως και γαστρεντερολογικές διαταραχές, ενώ δεδομένου ότι συγκεντρώνεται στο οπτικό νεύρο, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση. Γι’ αυτό άλλωστε τα κοτσάνια πρέπει να απομακρύνονται με τον αποβοστρυχωτή κατά την παραλαβή των σταφυλιών.



Πηγή:www.reporter.gr