Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η τρούφα Ευδοκιμεί στην Ήπειρο...

 
 
 
 
Μέχρι τώρα την τρούφα τη γνωρίζουν μόνο οι "Gourmet" τύποι.
Δεν τη γνωρίζουν όμως εκείνοι που τους αφορά άμεσα: οι αγρότες!
Μια "παράξενη" καλλιέργεια με πολλά χρήματα και μικρό ρίσκο!
_____

H εμπορική τιμή της τρούφας στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά κυμαίνεται από 1.220 ως 7.000 ευρώ το κιλό, ενώ όταν υπάρχει μειωμένη προσφορά, η τιμή μπορεί να εκτοξευτεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, καθώς ακριβά εστιατόρια και ξενοδοχεία «χτυπούν» τις τρούφες σε δημοπρασίες.
Πέρυσι, σε δημοπρασία που έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό στην Ιταλία ένας «λάτρης» του μανιταριού πλήρωσε για λευκή ιταλική τρούφα βάρους 1,2 κιλών, το ποσό των 95.000 ευρώ.
Η τρούφα είναι ένα μανιτάρι του γένους των υδνοειδών. Στην αρχαιότητα οι τρούφες ήταν πολύ γνωστές στην Ελλάδα, τόσο που ως ύδνα ονόμαζαν και άλλα είδη μανιταριών. Στο είδος αυτό αναφέρονται κατ' επανάληψιν ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης.
Η λατινική ονομασία του μανιταριού σημαίνει «τροφή για βασιλιάδες». 
 Τι είναι οι τρούφες
Τρούφες ονομάζονται οι καρποφορίες μιας ομάδας Ασκομυκήτων που συμβιώνουν με τις ρίζες ανώτερων φυτών. Οι τρούφες επομένως είναι υπόγεια μανιτάρια, σχήματος κονδύλου και μεγέθους από 2-7 συνήθως εκ., γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος από 8-15 εκ. περίπου. Οι μύκητες που συμβιώνουν με τις ρίζες των φυτών ονομάζονται μυκορριζικοί. Οι μυκηλιακές υφές περιβάλλουν τα λεπτά ριζικά τριχίδια των φυτών και απομυζούν από αυτά κυρίως υδατάνθρακες, ενώ οι ρίζες των φυτών ευεργετούνται ως προς την αύξηση της ικανότητάς τους να προσφέρουν νερό από το έδαφος, αζωτούχες ουσίες και στοιχείαόπως το κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο καθώς και ιχνοστοιχεία. Οι καρποφορίες των μυκορριζικών μυκήτων, επομένως και οι τρούφες, εμφανίζονται τριγύρω από δέντρα.
Το εδώδιμο αυτό μανιτάρι ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία ύδνον.Οι Ρωμαίοι ήταν επίσης λάτρεις του ξεχωριστού αυτού εδέσματος. Άγνωστο γιατί, στην Ελλάδα σήμερα δεν το ξέρουν πολλοί παρ' ότι αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές. Οι κύριες χώρες παραγωγής αλλά και κατανάλωσης, είναι η Ιταλία και η Γαλλία.
Κυνήγι τρούφας 

 Η αναζήτηση της τρούφας είναι μια δραστηριότητα  συναρπαστική. Γίνεται εξολοκλήρου στη φύση.Ψάχνουμε την κατάλληλη περιοχή, παρατηρώντας σχολαστικά κάποια στοιχεία και στη συνέχεια καθοδηγούμε, δίνοντας εντολές στα σκυλιά μας.





Τα γενικά χαρακτηριστικά του κατάλληλου σκυλιού της τρουφοπαραγωγής είναι τα εξής: Πρέπει να έχει καλή όσφρηση, να είναι ένα ήρεμο και χωρίς υπερκινητικότητα ζώο, υπάκουο και κοινωνικό. Τα τρουφόσκυλα πρέπει να έχουν μεγάλη αντοχή, αφού πολλές φορές χρειάζεται να δουλέψουν  σε αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες. Τον χειμώνα, αυτά τα σκυλιά εργάζονται στο χιόνι ,στο κρύο, για αρκετές ώρες.
Ράτσες που θεωρούνται κατάλληλες είναι συνήθως  οι ακόλουθες:
Labrador
Springer Spaniel
Lagotto
Corthals
Pointer

Η επιλογή της ράτσας είναι εξίσου σημαντική με την εκπαίδευσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.......

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.