Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

«ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ το πολυδύναμο φυτό του μέλλοντος»


Το ιπποφαές είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί και να παράγει καρπούς από το  υψόμετρο του επιπέδου  της θάλασσας μέχρι το  υψόμετρο των 2000m. Στη Ρωσία  υπάρχουν ενδημικά είδη  του ιπποφαούς που καρποφορούν σε υψόμετρα μεταξύ 1200m και 2000m.
Το εύρος των θερμοκρασιών μέσα στο οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί είναι  πολύ μεγάλο και ευρίσκεται μεταξύ -43ο C και 40ο C.
Το ιπποφαές μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία ποικιλία εδαφών τα οποία μπορεί να είναι γόνιμα ή λιγότερο γόνιμα ή ακόμη και σε άγονα εδάφη. Το ρΗ του εδάφους μπορεί να κυμαίνεται από 5,5 μέχρι 8,0. Έχει αποδειχθεί ότι οι ρίζες του αναπτύσσονται καλά σε  ελαφρά αεριζόμενα εδάφη, αμμώδη ή χαλικώδη και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και  σε εδάφη με υψηλές συγκεντρώσεις χλωριούχου νατρίου. Μπορεί να καλλιεργηθεί επίσης και σε αργιλώδη και αργιλοπηλώδη εδάφη με επιτυχία αφού βέβαια ενσωματωθεί μία ποσότητα 2000-2500 κιλών / στρέμμα καλά χωνευμένης κοπριάς ή άλλης οργανικής ουσίας.  Το ιπποφαές είναι ένα φυτό μοναδικό που μπορεί να καλλιεργηθεί και να αξιοποιήσει ακόμη και   εγκαταλελειμμένα γεωργικά εδάφη, ακαλλιέργητες εκτάσεις, αμμώδεις παραθαλάσσιες εκτάσεις,   πυρόπληκτα εδάφη ή βραχώδη νησιά ενώ ταυτόχρονα λόγω του ότι συμβιώνει στις ρίζες του με ένα αζωτοβακτήριο λαμβάνει το άζωτο που έχει ανάγκη για την ανάπτυξη του από τον ατμοσφαιρικό αέρα, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το έδαφος με άζωτο βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη γονιμότητα του εδάφους.
Το φυτό αυτό θεωρείται ανθεκτικό στην ξηρασία αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα σαν αυτοφυές τα δίδει σε περιοχές που δέχονται τουλάχιστον 400mm έως 600mm βροχής ετησίως και επάνω. Το ιπποφαές εφόσον αποβλέπουμε στην μεγάλη παραγωγή πρέπει το καλοκαίρι να αρδεύεται έστω και με μικρές ποσότητες ύδατος. Η κατάλληλη άρδευση μπορεί να γίνεται με το σύστημα των σταγόνων ή με τους μικροεκτοξευτές.
Μερικά είδη και υποείδη του ιπποφαούς μπορούν να ανεχθούν και πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά γενικά μπορούμε να σημειώσουμε ότι σε βαριά και υγρά εδάφη δεν ευδοκιμεί το φυτό αυτό. Το χωράφι που θα εγκατασταθεί η καλλιέργεια του ιπποφαούς πρέπει να στραγγίζει καλά.
Το γεγονός επίσης ότι το ριζικό του σύστημα απλώνεται ταχέως σε μεγάλο εύρος επιφανειακά, του δίνει τη δυνατότητα  σε μικρό χρονικό διάστημα να καλύπτει μεγάλες επιφάνειες ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνοχή του εδάφους.
Λόγω του ότι είναι ανθεκτικό στην επίδραση των ισχυρών ανέμων, το ιπποφαές χρησιμοποιείται επίσης και σε φυτοφράκτες με πολύ καλά αποτελέσματα στην προστασία των καλλιεργειών, αλλά και σαν πολύ καλό καταφύγιο της τοπικής πανίδας.
Η καλή ηλιοφάνεια είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη μεγάλης παραγωγής καρπών. Για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η διεύθυνση των γραμμών φυτεύσεως να είναι στον άξονα βορρά- νότου ώστε να υπάρχει η μικρότερη σκίαση των φυτών.
Το ιπποφαές είναι ένα δενδροκομικό φυτό που φθάνει σε ύψος 2,2-2,5 μ. Είναι δίοικο φυτό, δηλαδή υπάρχουν θηλυκά και αρσενικά φυτά, για τον λόγο αυτό καλλιεργείται με φύτευση έρριζων μοσχευμάτων και όχι με σπόρους επειδή τα φυτά που θα προκύψουν από τους σπόρους είναι άγρια ενώ τα μισά είναι αρσενικά και τα άλλα μισά είναι θηλυκά. Το φυτώριο που εισάγει από την Ευρώπη πιστοποιημένα φυτά (αρσενικά και θηλυκά) είναι το φυτώριο ΜΠΙΜΠΟΣ στα Ιωάννινα.
Ο αριθμός των φυτών που φυτεύονται ανά στρέμμα είναι 150 θηλυκά και 15 αρσενικά σε αποστάσεις φυτεύσεως (4μ Χ 1,5μ). Τα φυτά αρχίζουν να δίνουν καρπούς από το 3ο έτος ενώ από το 4ο ή το 5ο έτος μπαίνει σε πλήρη παραγωγή η οποία διαρκεί 30 χρόνια με μία μέση παραγωγή πέριξ των 1000 κιλών/στρ. Το ιπποφαές είναι ανθεκτικό φυτό στις αντιξοότητες του κλίματος, μπορεί να καλλιεργηθεί δε σε μία ποικιλία εδαφών, από τα γόνιμα μέχρι τα άγονα εδάφη και αντέχει στην ξηρασία. Δεν έχει πολλούς εχθρούς και ασθένειες.Οι ανάγκες του Ιπποφαούς δεν είναι εξαντλητικές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει όμως να υπάρχει σύστημα ποτίσματος και αναλόγως να χρησιμοποιείται. Οι μορφές στις οποίες μπορείτε να διαθέσετε το Ιπποφαές είναι: Έλαιο σπόρου, χυμός φρούτου, φύλλα για διάφορες χρήσης, και σκόνη ιπποφαούς. Η διάθεση μπορεί να γίνει σε εταιρείες που εμπορεύονται αυτά τα προϊόντα

Κλοπή στην Πρωτόπαππα Ιωαννίνων!


Αφαίρεσαν ακόμη και το δισκοπότηρο!

• «Δεν πάει άλλο, οι ιερόσυλοι αλωνίζουν πλέον ανενόχλητοι». Η οργισμένη αυτή φράση ανήκει στον εφημέριο της Τοπικής Κοινότητας Πρωτόπαπα του Δήμου Ζίτσας, την εκκλησία του οποίου «άδειασαν» το περασμένο Σάββατο άγνωστοι.
Οι ιερόσυλοι, αφού κατέστρεψαν ένα παράθυρο, εισήλθαν στον Ιερό Ναό των «Ταξιαρχών» -που είναι στο Νεκροταφείο- και αφαίρεσαν τέσσερα μπρούτζινα μανουάλια, ένα δισκοπότηρο, μια βαλίτσα και άλλα εκκλησιαστικά είδη, όχι μεγάλης εκκλησιαστικής αξίας.
«Το βάρος των μανουαλίων υπολογίζεται συνολικά σε 130 κιλά», λέει στον «Π.Λ.» ο ιερέας του χωριού Πέτρος Μπούσης, ο οποίος αναστατώθηκε από το γεγονός –όπως και οι κάτοικοι- και αποφάσισε, παρά τα πενιχρά έσοδα της εκκλησίας, να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την ασφάλεια της κεντρικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και των εξωκκλησίων.
Το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας, ειδοποιηθέν, ενεργεί τα δέοντα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, «γυρολόγοι» ή Ρομά κλέβουν «ιερά» μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία, εφόσον δεν βρουν τρόπο να πωλήσουν, λιώνουν για να πωλήσουν το μέταλλο.