ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ
Το όνομά του το χρωστάει στο επίθετο της πρώτης οικογένειας που το ίδρυσε. Είναι το χωριό του Πρωτόπαπα. Επίθετο πολύ γνωστό και διαδεδομένο στην ευρύτερη περιοχή.

Το χωριό εμφανίζεται μεταξύ αυτών που υποτάχθηκαν στους τούρκους χωρίς αντίδραση με αντιπαροχή την παροχή προνομίων. Πολύ σύντομα όμως χαρίστηκε σε κάποιον τούρκο αξιωματικό.

Στην εποχή του Αλή πασά έγινε τσιφλίκι του ενώ μετά την πτώση του μεταβιβάστηκε στο δημόσιο. Στο τέλος του 19ου ωστόσο αγοράστηκε σταδιακά από τους κατοίκους του.

Η ιδιαιτερότητα του χωριού βρισκόταν στην απίστευτη αλληλοϋποστήριξη που είχαν οι κάτοικοι. Αν κάποιος αδικούσε έναν Πρωτοπαπαδίτη τότε όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος θα αγωνιζόταν για την αποκατάσταση της αδικίας.

Στα 1873 το χωριό αριθμούσε περίπου 700 οικογένειες και διέθετε αλληλοδιδακτικό σχολείο στο οποίο φοιτούσαν 40 παιδιά. Το σχολείο όμως κάηκε το 1889 και ανεγέρθηκε μετά από έρανο.

Η κεντρική εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και κτίστηκε στα 1808 με την οικονομική ενίσχυση και του Μουχτάρ πασά γιού του Αλή πασά.

Στα 1906 οι κάτοικοι του χωριού αντιστέκονται γιατί τούρκοι ιδιοκτήτες από το Πετσάλι επιχείρησαν να καλλιεργήσουν γεωργική έκταση την οποία ανέκαθεν καλλιεργούσαν οι προωτοπαπαδίτες. Τότε συλλαμβάνονται 16 πρόκριτοι και φυλακίζονται για να αποφυλακιστούν ύστερα από δίκη που έγινε και η οποία τους αθώωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.......

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.