Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Όλο και περισσότεροι σκέφτονται μόνιμη επιστροφή στα χωριά μας!

Για να γλυτώσουν το… μαρτύριο Αθήνας και Θεσσαλονίκης


Τώρα, πολλοί απόδημοι έρχονται σ’ αυτά για… ανέξοδες διακοπές


• Μπορεί αυτές τις ημέρες τα χωριά της Ηπείρου να γεμίζουν σιγά- σιγά, αφού πολλοί απόδημοι έρχονται για διακοπές, φέτος όμως παρατηρείται ένα ασυνήθιστο φαινόμενο: οι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται για λίγο, σκέφτονται να μείνουν και μόνιμα!
Η επιστροφή στο χωριό φαντάζει ιδανική λύση για όσους ζουν στο… χάος, την ανεργία και τις ασυνήθιστες δυσκολίες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης (όπως το άγχος της μετακίνησης κ.α.). Γι’ αυτό, είναι θετικό που όλο και περισσότεροι σκέφτονται να γυρίσουν στα πατρώα εδάφη, όπου υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρουν δουλειά -όσοι τώρα δεν έχουν-, ασχολούμενοι με τη γη ή και γενικότερα την παραγωγή.

Οικονομικές διακοπές…
Βέβαια, πριν την απόφαση για μόνιμη επιστροφή στα χωριά, αυτό το καλοκαίρι έρχονται  πολλοί για ολιγοήμερη ξεκούραση. Με δεδομένο, ότι φέτος 7 στους 10 δεν μπορούν, λόγω κρίσης, να πάνε κάπου αλλού για διακοπές, πολλοί προτιμούν το πατρικό σπίτι στο χωριό. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου προσδοκούν, ότι φέτος τα χωριά μας θα γνωρίσουν τις… δόξες του παρελθόντος και θα γεμίσουν από νέους και νέες, που θα γυρίσουν στα πάτρια εδάφη, έστω και προσωρινά.

Λίγο παραπάνω
Με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν, η επιστροφή στα χωριά για διακοπές είναι η καλύτερη λύση. Από οικονομικής άποψης, γιατί γλυτώνουν τα έξοδα της διαμονής, όπως τον ύπνο, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν ακόμη περισσότερες ημέρες, απ’ ότι θα έμεναν, εάν πήγαιναν κάπου αλλού.
«Όταν είσαι για αρκετό καιρό δίπλα σε αγαπημένα πρόσωπα και περνάς καλά, τότε αδειάζει το μυαλό σου, ξεκουράζεσαι και αντιμετωπίζεις πλέον τα προβλήματά σου αλλιώς» σημειώνουν απόδημοι.
Παράλληλα, η επιστροφή στα χωριά της Ηπείρου για διακοπές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθούν και πάλι μαζί οι οικογένειες, να τα πουν και να περάσουν λίγο χρόνο χαλάρωσης.

Τα πανηγύρια…
Το χαρακτηριστικό και του φετινού καλοκαιρού είναι τα παραδοσιακά πανηγύρια, τα οποία σιγά - σιγά ξεκινούν σε όλη την Ήπειρο και συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Ακόμη και έτσι όμως, τα έξοδα θα είναι με μέτρο.
Αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί όλοι σχεδόν, για αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος τα έξοδα για τις ορχήστρες κ.α. θα είναι κατά πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές, όπου παρατηρούνταν το άσχημο φαινόμενο, δυο τρεις άνθρωποι μόνο να χορεύουν και εκατοντάδες άλλοι να τους… χειροκροτούν!
«Θα περάσουμε τις διακοπές με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Παραβλέψαμε το κόστος της βενζίνης, αφού θα κάνουμε οικονομία από αλλού. Ήρθαμε στο χωριό, για να δούμε τους γονείς μας και τα παιδιά να δουν τους παππούδες τους» έλεγε στον «Π.Λ.» οικογένεια από την Αθήνα, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε χωριό του Πωγωνίου.

Και βουνό και θάλασσα!
Βέβαια, τα ορεινά χωριά της Ηπείρου διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών, να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, αφού με την Εγνατία Οδό, τόσο η Ηγουμενίτσα, όσο και η Πρέβεζα απέχουν λιγότερο από μια ώρα.
Έτσι, ήδη πολλοί κατεβαίνουν από τα χωριά, δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα και πηγαίνουν στις Ηπειρωτικές ακτές για μπάνιο, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα του βουνού και της θάλασσας. Όπως λένε, «μόνο στην Ήπειρο, μπορείς να το κάνεις αυτό!».
Προτιμούν τις μονοήμερες εκδρομές, όπου και καλύτερα περνούν, και μπορούν να ελέγξουν πιο εύκολα θα έξοδα. «Συνήθως εφοδιάζονται με φαγητά από τα σπίτια τους, όμως υπάρχουν αρκετοί που τρώνε στα μαγαζιά μας» λένε εστιάτορες.
Συνήθως παίρνουν λίγα πιάτα, όπως μια σαλάτα ή κάτι άλλο, που το συνδυάζουν με ούζο ή μπύρα. «Λίγοι πλέον είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμη οικονομικά προβλήματα» υπογραμμίζουν.

Κάνουν έρευνα…
Όσο για την μόνιμη επιστροφή στα χωριά και γενικότερα στην ύπαιθρο που σκέφτονται πολλοί; Είναι βέβαιο, ότι όσοι έρθουν φέτος το καλοκαίρι για διακοπές θα κάνουν και τη σχετική έρευνα πριν πάρουν τη μεγάλη απόφαση. Θα δουν σε ποιους τομείς μπορούν να στραφούν επαγγελματικά, τι προοπτικές εξέλιξης υπάρχουν κ.α.
Με την Ελλάδα «βυθισμένη» στην κρίση, την ανεργία στα… ύψη και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, όσοι επιστρέψουν μόνιμα, θα πρέπει να ξέρουν τι θα κάνουν.
«Δεν πρέπει να πάρεις μια τέτοια απόφαση, ελαφρά τη καρδία» τονίζουν.
Είναι βέβαιο, λοιπόν ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι τόσο δύσκολα και να οδηγούνται σε αδιέξοδο, πολλοί από αυτούς που φέτος θα έρθουν προσωρινά στα χωριά για διακοπές, του χρόνου ίσως είναι και μόνιμοι κάτοικοι αυτών!
Το έχει ανάγκη και η Ηπειρωτική ύπαιθρος, που τα τελευταία χρόνια αφέθηκε στη μοίρα της…

απο  "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.......

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.