Σάββατο 14 Μαΐου 2011

«Ανασκαφές» στην Ζίτσα για το θησαυρό του Αλή-Πασά!

Με σύγχρονα μηχανήματα «κυνήγι» χρυσών νομισμάτων

Σε αδημονία βρίσκονται οι κάτοικοι Ζίτσας, μόλις έγινε γνωστό στην όμορφη κωμόπολη ότι ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας κ. Ευάγγ. Δήμας, θα αρχίσει, εντός των ημερών, ανασκαφές στην περιοχή τους, για την ανεύρεση μέρους του θησαυρού του Αλή Πασά.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Δήμας έχει στη διάθεσή του πρόσφατα στοιχεία, τα οποία αναφέρουν ότι στη θέση «Δερβένι» Ζίτσας, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι βρίσκονται, πιθανώς, θαμένα – σε συγκεκριμένο μεγάλο περιφραγμένο κτήμα – μεταλλικά κιβώτια με χρυσά νομίσματα!

Με νέα τεχνολογία…
Θα χρησιμοποιηθούν, αποκάλυψε στενός του συνεργάτης, ειδικές «μαγνητικές τεχνικές διατάξεις» Ιαπωνικής τεχνολογίας. Τα ίδια, τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα, έχουν χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό, σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, με θετικά αποτελέσματα.
Ο επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται στα Γιάννινα από τις αρχές της εβδομάδας, ζήτησε σχετική άδεια από τον Δήμο Ζίτσας, την οποία και έλαβε. Το γεγονός επιβεβαίωσε στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος κ. Δημ. Ρογκότης, προσθέτοντας ότι συνεννοήθηκε σχετικά με την αρμόδια Αστυνομική Αρχή, δεδομένου ότι, όπως είπε, πρώτη φορά αντιμετώπισε τέτοια περίπτωση. Και πρόσθεσε: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις περιπτώσεις ανασκαφών ό,τι βρεθεί περιέρχεται κατά 50% στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Όμως, με τον κ. Δήμα υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό, με τον όρο θα παραχωρήσει στο Δήμο Ζίτσας, από το δικό του μερίδιο, ποσοστό 2%.

Επιμένει στις έρευνες…
Σημειώνεται ότι ο Ελληνοαυστραλός χρυσοθήρας, έκανε έρευνα πέρυσι στην περιοχή «Παγώνα» Λιγοψάς, χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Είχε προηγηθεί, την ίδια χρονιά, ανασκαφή στο χωριό Βασιλική Τρικάλων, αλλά και πάλι …άνθρακας ο θησαυρός.
Ο πείσμων επιτυχημένος επιχειρηματίας, συνεχίζει ακάθεκτος τις έρευνες!
«Η κυρά-Βασιλική, η σύζυγος του Αλή Πασά, αγαπούσε πολύ το Μοναστήρι της Ζίτσας και ενίοτε το επισκέπτονταν, με τη συνοδεία των ανδρών της προσωπικής ασφάλειας του Αλή», γράφει στο βιβλίο του «Η ΖΙΤΣΑ» (σελ. 125) ο Ζιτσαίος καθηγητής Ν. Ξυλάνης. Αυτός, ίσως, είναι ένας από τους λόγους που ο κ. Δήμας αναζητά το θησαυρό στη συγκεκριμένη περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η Κυρα-Βασιλική (κόρη του Ηπειρώτη Κίτσου Κονταξή) έσωσε τη ζωή πολλών συμπατριωτών μας, χρησιμοποιώντας την επιρροή της επί του Αλή Πασά. Η Κυρά-Βασιλική πέθανε πτωχή στο Αιτωλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.......

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.