Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Κινηματογραφικός θησαυρός στο Διαδίκτυο


Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις ταινίες της Finos Film, αλλά και από τη ζωή του Φιλοποίμενα Φίνου, στοιχεία για 187 ταινίες και βιογραφικά στοιχεία για δεκάδες ηθοποιούς και σκηνοθέτες περιλαμβάνει η ιστοσελίδα της Finos Film που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες τη λειτουργία της.

Στην ιστοσελίδα (http://www.finosfilm.com/) μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για την ιστορία της Finos Film, πληροφορίες για τον «πατριάρχη» του ελληνικού κινηματογράφου και συνεντεύξεις του.

Παράλληλα, το site παρέχει πληροφορίες για ταινίες της Finos, με τους συντελεστές, την ημερομηνία προβολής, ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, καθώς και αποσπάσματα κριτικών.

Επίσης, μπορεί κανείς να βρει τα βιογραφικά δεκάδων ηθοποιών, σκηνοθετών, σεναριογράφων, αλλά και άλλων συντελεστών των ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ψηφιοποίηση 165 ταινιών της εταιρείας, διαδικασία που ξεκίνησε το 2007.

Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ενώ σύντομα θα εμπλουτιστεί με τρέιλερ και βίντεο σχετικά με τη Finos Film.

Η Finos Film αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του ελληνικού κινηματογράφου.

Από τον Μάρτιο του 1943, με την προβολή της πρώτης ταινίας Η Φωνή της Καρδιάς μέχρι και τον Ιανουάριο του 1977 με την τελευταία ταινία της εταιρίας Ο Κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται, η Finos Film διέγραψε μία πορεία 34 χρόνων, με την οποία σημάδεψε την ιστορία του ελληνικού σινεμά.

Το σήμα FF συμβολίζει μία ολόκληρη εποχή και πολιτογραφεί μια Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό, αστικοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και αναπτύσσεται με υπερβολική ταχύτητα.

Η Finos Film είχε ονομαστεί κάποτε «το Hollywood της Ελλάδας».

Γεννήθηκε τη δεκαετία του 1940, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες γνώρισε την καταξίωση και την κατακόρυφη άνοδο.

Η ασθένεια του Φίνου και η άνοδος της τηλεόρασης οδήγησε στο κλείσιμο της εταιρείας στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ήταν, όμως, η τηλεόραση -την οποία ο Φίνος δεν έβλεπε με καλό μάτι- εκείνη που σύστησε τις ταινίες της εταιρείας στις νεότερες γενιές θεατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.......

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.