Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Βρίσκει το δρόμο της η Πρωτόπαππα



Σε καλό δρόμο είναι ο Αετός Πρωτόπαππας, καθώς έχει αρχίσει να βρίσκει τον εαυτό του, όπως αποδείχθηκε και στο σαββατιάτικο ματς κόντρα στους Αμπελόκηπους όπου έφτασε στη νίκη με 1-0, χάνοντας πολλές ευκαιρίες να διευρύνει το σκορ.

Με ανεβασμένη, λοιπόν, την ψυχολογία και «όπλο» το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της ομάδας, Διοίκηση, προπονητής και ποδοσφαιριστές βαδίζουν ενωμένοι για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν από την αρχή της σεζόν.
Εν τω μεταξύ, δείπνο παρέθεσε στους παίκτες η Διοίκηση σε κεντρικό μαγαζί της πόλης, όπου σε εξαιρετικό κλίμα συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στην ομάδα, αναφορικά με τη λύση της συνεργασίας με το Θωμά Χαλκιά, τη διάδοχη κατάσταση αλλά και τα ανεπιτυχή αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών.
Το Δ.Σ. της Πρωτόπαππας απαντά σε προηγούμενο δημοσίευμα και σε όσα ειπώθηκαν αυτό το διάστημα από τον πρώην πλέον τεχνικό του Αετού, Θωμά Χαλκιά, αναφέροντας:
«Το Δ.Σ. του Αετού Πρωτόπαππας χαρακτηρίζει ανακριβείς και αναληθείς τις δηλώσεις του κ. Θωμά Χαλκιά, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και όλοι οι παίκτες μας, διαψεύδοντάς τον με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Οτιδήποτε δεν προέρχεται από τα επίσημα χείλη της Διοίκησης έχει στόχο να χαλάσει το καλό κλίμα που επικρατεί στην ομάδα μας και να την χωρίσει σε στρατόπεδα.
Εμείς ως Αετός Πρωτόπαππας συνεχίζουμε ενωμένοι με στόχο ότι καλύτερο, έχοντας τον Κώστα Γάγα στο τιμόνι. Όλοι οι παίκτες θα αγωνιστούν και θα πάρουν ευκαιρίες.
Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς της ομάδας για την προσφορά σε φόρμες, σάκους και πλήρη αθλητική περιβολή. Επίσης, ευχαριστούμε τον ποδοσφαιριστή της Αγίας Μαρίνας, Παπαθανασίου, καθώς και όλο το φίλο σωματείο της Αγίας Μαρίνας, που θυμήθηκε τον παλιό μας προπονητή, καλό συνεργάτη και φίλο, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή».
 
 

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ποιές είναι οι επιδράσεις της σοκολάτας στην υγεία


Μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία έχει η σοκολάτα της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στην Αμερική πριν ακόμα ανακαλυφθεί από τον Κολόμβο μιας και ήταν από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ροφήματα στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα των Αζτέκων.
Το 17ο αιώνα, η ζεστή σοκολάτα εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και γίνεται το αγαπημένο ρόφημα όλων των αριστοκρατών και αυλικών της εποχής, οι οποίοι την κατανάλωναν και ως αφροδισιακό. Πέρασαν αρκετά χρόνια και μόλις τον 19ο αιώνα το κακάο άρχισε να χρησιμοποιείται και ως υλικό στη ζαχαροπλαστική.

Σήμερα,ωστόσο, η κατανάλωση της σοκολάτας στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής έχει αποκλειστεί λόγω του υψηλού θερμιδικού της περιεχομένου και της περιεκτικότητάς της σε λίπος. Όμως πόση αλήθεια υπάρχει στις πεποιθήσεις αυτές; Ποιες είναι οι πραγματικές επιδράσεις της στην υγεία;
Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Εύα Καφετζή, BSc η-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας-Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα προκύπτουν από την ίδια τη σύσταση της σοκολάτας. Το κακάο από το οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα περιέχει 33% ολεικό οξύ, 25% παλμιτικό οξύ και 33% στεαρικό οξύ, τα οποία αν και κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης. Αντίθετως, πρόσφατες έρευνες συνηγορούν στην ευεργετική τους επίδραση στη μείωση των τριγλυκεριδίων του ορού. Επιπρόσθετα, η μαύρη σοκολάτα βρέθηκε να έχει ωφέλιμη δράση και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με έρευνα Ιταλών μελετητών.
Επιπλέον, η σοκολάτα είναι πλούσια και σε ιχνοστοιχεία με κυρίαρχα το χαλκό, ο οποίος συμβάλλει στον μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθά στην σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά όπως και στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, το σίδηρο που απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος καθώς επίσης και σε ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.
Η συμμετοχή της σοκολάτας σε μία ισορροπημένη διατροφή εντείνεται από το γεγονός ότι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες με κυρίαρχες τις πολυφαινόλες οι οποίες λόγω του ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό, μειώνουν τις βλάβες στις μεμβράνες των κυττάρων και συμβάλλουν έτσι στο μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρυνσης και καρδιακών παθήσεων. Η περιεκτικότητα μάλιστα της σοκολάτας σε φλαβονοειδή, μία από τις κυριότερες κατηγορίες πολυφαινολών, έχει συγκριθεί με εκείνη του κρασιού και του τσαγιού και έχει βρεθεί υψηλότερη.
Τέλος, η σοκολάτα συμβάλλει και στη βελτίωση της ανθρώπινης ψυχοδυναμικής χάρη στην ιδιότητά της να αυξάνει τα επίπεδα έκκρισης της σερετονίνης. Κάτι τέτοιο οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα της σοκολάτας σε υδατάνθρακες οι οποίοι οδηγούν σε άμεση αύξηση της γλυκόζης του άιματος, που με τη σειρά της προκαλεί αυξημένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη με την σειρά της, προκαλεί πρόσληψη πολλών αμινοξέων (όχι όμως και τρυπτοφάνης) από τους περιφερικούς ιστούς, όπως είναι οι μύες. Σε αντίθεση λοιπόν με τα άλλα αμινοξέα, το αμινοξύ τρυπτοφάνη, δεσμεύεται από την αλβουμίνη του αίματος και έτσι στο αίμα αυξάνεται η αναλογία μεταξύ τρυπτοφάνης και μεγάλων, ουδέτερων αμινοξέων (LNAA) . Η συγκεκριμένη υψηλή αναλογία τρυπτοφάνης προς LNAA, έχει σαν τελική συνέπεια τη προώθηση σημαντικών ποσοτήτων αυτού του αμινοξέος στον εγκέφαλο. Εκεί, η τρυπτοφάνη συμβάλλει, ως πρόδομος ουσία, στη παραγωγή της πολυπόθητης σεροτονίνης.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι η σοκολάτα έχει αρκετές ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό μας και μπορεί να αποτελεί κάλλιστα μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής. Εντούτοις, θα πρέπει να έχουμε πάτα υπόψιν μας τη λαϊκή ρήση «Παν μέτρον άριστον»!

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Αετός Πρωτόπαππας-Αγία μαρίνα 0-4


Χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη δυσκολία, η πρωτοπόρος του α' ομίλου, Αγία Μαρίνα, δραπέτευσε με το διπλό από το γήπεδο του Νεοχωρίου επικρατώντας 0-4 του γηπεδούχου Αετού Πρωτόπαππας, επιστρέφοντας έτσι και πάλι στις νίκες.
Παρά το βαρύ αγωνιστικό χώρο, λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης, το παιχνίδι ήταν καλό, με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν προβάδισμα στο σκορ στο 12', όταν σε σουτ του Σταμάτη, η μπάλα κόντραρε στα σώματα των αμυντικών της Πρωτόπαππας, και με διπλή προσπάθεια ο Τσιάβος έγραψε το 0-1.
Στο 38' ο Παπαθανασίου με ατομική προσπάθεια διπλασίασε για την Αγία Μαρίνα, ενώ δώδεκα λεπτά νωρίτερα τραυματίστηκε ο ποδοσφαιριστής της Πρωτόπαππας, Κονταξής και, όπως εκτιμάται, υπέστη διάστρεμμα.
Στην επανάληψη, η Αγία Μαρίνα συνέχισε να ασκεί πίεση, η οποία καρποφόρησε στο 62' και ο Παπαθανασίου με πλασέ μέσα από την περιοχή ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 0-3. Ο σκόρερ των δύο τερμάτων της Αγίας Μαρίνας αφιέρωσε τα γκολ στον αδικοχαμένο Θανάση Τσατσιάνη, παλιό προπονητή και παίκτη της Πρωτόπαππας και οικογενειακό του φίλο, που έφυγε από τη ζωή το 2010.
Το 0-4 διαμόρφωσε στο 77' ο Μπαλάσκας μετά από ωραία μεταβίβαση του Σταμάτη, σκορ το οποίο έμελε να είναι και το τελικό.
Καλή η διαιτησία του κ. Γείτονα (Κολιός-Κόλλιας).
ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ: Αθανασίου, Μπαρέκος Β., Κονταξής (26' λ.τρ. 

 Καραϊσκος), Αγγελίδης, Σπίτας, Βακάρος, Μπόμπολης, Καραφέρης (46' Μπαρέκος Α.), Χαρίσης, Κλητσινίκος (46' Τσανακτσίδης).
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ: Σταυρόπουλος, Γαβρίλας (62' Παπαρούνας), Χοραβάτης, Παππάς, Μπάκας, Πρεμέντης, Παντούλης, Γούλας, Παπαθανασίου (69' Μπαλάσκας), Τσιάβος (71' Φίνος), Σταμάτης.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Το χύμα τσίπουρο βλάπτει σοβαρά την Υγεία...

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση οικιακών αποσταγμάτων, και συγκεκριμένα από την κατανάλωση μεθανόλης, επισημαίνουν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), την ώρα που η παράνομη διακίνηση χύμα- ως επί το πλείστον ελληνοποιημένου- τσίπουρου, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η μεθανόλη είναι ουσία που υπάρχει ή μπορεί να απελευθερωθεί από τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ επίσης παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό. Ωστόσο, γίνεται τοξική σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα έκθεσης, όπως στην περίπτωση κατανάλωσης ορισμένων αλκοολούχων ποτών που παράγονται οικιακά με μεθόδους απόσταξης, σύμφωνα με τους επιστήμονες της EFSA.

Μεθανόλη είναι πολύ πιθανό να περιέχεται -σε τοξικά για τον οργανισμό επίπεδα- σε χύμα αποστάγματα που παράγονται συνήθως στο σπίτι, π.χ. τσίπουρο, που ειδικά το τελευταίο διάστημα και λόγω της κρίσης έχουν κατακλύσει την αγορά, εγκυμονώντας ωστόσο κινδύνους για την υγεία, ακόμα και εν αγνοία των ίδιων των μικρών αποσταγματοποιών.
ximatsipour200114
Πόσο δε μάλλον όταν δεν πρόκειται για «σπιτικό» τσίπουρο, αλλά για παράνομα ελληνοποιημένο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Η έκταση του φαινομένου είναι τέτοια που το Υπουργείο Οικονομικών σε πόρισμά του έχει εκτιμήσει ότι η παράνομη εμπορία ανέρχεται σε περίπου 18 εκ. λίτρα ετησίως.

Εκτός από την EFSA, και το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει επισημάνει στο παρελθόν την επικινδυνότητα διαφόρων χύμα αποσταγμάτων που δεν έχουν υποβληθεί σε κανέναν ποιοτικό έλεγχο και κυκλοφορούν χωρίς καμία ένδειξη προέλευσης. Η συνήθης μάλιστα μεταφορά του χύμα τσίπουρου σε πλαστικά δοχεία αντί γυάλινων συσκευασιών για λόγους ευκολίας και κόστους, εκτός από παράνομη είναι και επικίνδυνη πρακτική, καθώς έτσι δημιουργούνται καρκινογόνες φθαλικές ενώσεις.

Όμως ακόμα και κατά την απόσταξη παράγονται από τα κοτσάνια επικίνδυνες ουσίες, όπως είναι η μεθανόλη -ευρύτερα γνωστή ως ξυλόπνευμα- που μπορεί να προκαλέσει από ζαλάδα έως και γαστρεντερολογικές διαταραχές, ενώ δεδομένου ότι συγκεντρώνεται στο οπτικό νεύρο, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση. Γι’ αυτό άλλωστε τα κοτσάνια πρέπει να απομακρύνονται με τον αποβοστρυχωτή κατά την παραλαβή των σταφυλιών.



Πηγή:www.reporter.gr

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Πώς να κάνετε τον καφέ σας πιο... υγιεινό


Ο καφές από μόνος του είναι γεμάτος με καλά για την υγεία αντιοξειδωτικά, αλλά σπάνια θεωρείται ένα υγιεινό ρόφημα και αυτό οφείλεται κυρίως στους τρόπους που τον προετοιμάζουμε οι περισσότεροι. Κι όμως, μπορούμε να τον κάνουμε ένα υγιεινό ρόφημα.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες, αλλά η ζάχαρη, η κρέμα, η καραμέλα και τα σιρόπια, προσθέτουν αρκετές θερμίδες. Προσοχή, επίσης και στα συνοδευτικά... κουλουράκια, κρουασανάκια κ.λπ.
Ας δούμε 7 απλούς τρόπους για να κάνουμε ξανά τον καφέ μας τόσο υγιεινό, όσο είναι στην πραγματικότητα.

Επιλέξτε βιολογικό καφέ
Οι καλλιέργειες τείνουν να ψεκάζονται με φυτοφάρμακα, οπότε μπορεί να προσλαμβάνετε και άλλα συστατικά μαζί με τον καφέ σας, αν επιλέγετε οτιδήποτε άλλο, εκτός από βιολογικό. Ο βιολογικός καφές παράγεται χωρίς τη βοήθεια των τεχνητών χημικών ουσιών, όπως ορισμένα πρόσθετα ή φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.
Επιλέξτε καφέ νόμιμης πώλησης, για να έχετε και... υγιή συνείδηση
Υπάρχει μια μεγάλη επιχείρηση πίσω από τον καφέ, ο οποίος είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο προϊόν εμπορίου, μετά το πετρέλαιο (σύμφωνα με τα Η.Ε.). Γι' αυτό το λόγο, στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή του, συχνά επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, αλλά και η παράνομη παιδική εργασία. Επιλέξτε λοιπόν καφέ δίκαιου εμπορίου, (fair trade) για να έχετε τη συνείδησή σας ήσυχη.
Παραλείψτε τη ζάχαρη
Παραλείψτε την ή προτιμήστε κάποιο άλλο γλυκαντικό, όπως η βιολογική ζάχαρη καρύδας, η οποία έχει λιγότερα γραμμάρια ζάχαρης (3 γραμμάρια) από τη λευκή ή την καστανή ζάχαρη (4 γραμμάρια). Δε φαίνεται μεγάλη διαφορά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, σημαίνει ότι θα μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης κατά 25% με σχεδόν μηδενική προσπάθεια. Η ζάχαρη καρύδας περιέχει φυσικά μέταλλα όπως το χρώμιο που ρυθμίζει το μεταβολισμό του σακχάρου στον οργανισμό μας.
Παραλείψτε τα σιρόπια
Τα περισσότερα σιρόπια παράγονται με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το οποίο έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας. Περιέχουν επίσης τεχνητά αρώματα και συντηρητικά όπως σορβικό κάλιο ή βενζοϊκό νάτριο. Το σορβικό κάλιο έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει το γενετικό υλικό και μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις που συνδέονται με διάφορες νόσους. Το βενζοϊκό νάτριο μετατρέπεται σε καρκινογόνο βενζόλιο στο σώμα.
Πείτε αντίο στα σιρόπια χωρίς ζάχαρη και στα τεχνητά γλυκαντικά
Εάν σκέφτεστε ότι πράττετε σωστά επειδή χρησιμοποιείτε μόνο σιρόπια χωρίς ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά, τότε μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Όχι μόνο περιέχουν τα συντηρητικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και σουκραλόζη, σακχαρίνη και ασπαρτάμη.
Η σουκραλόζη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το σωματικό βάρος αφού απορροφάται από τα λιποκύτταρα και μειώνει την ευεργετική χλωρίδα του εντέρου κατά 50%, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε φλεγμονώδεις ασθένειες.
Η σακχαρίνη είναι ένα παράγωγο του άνθρακα που συνδέεται με δυσκολίες στην αναπνοή, πονοκεφάλους, δερματικά εξανθήματα και διάρροια. Τέλος, η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί με έναν τεράστιο αριθμό παθήσεων όπως οι όγκοι στον εγκέφαλο, κατάθλιψη, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, πόνος στις αρθρώσεις, χρόνια κόπωση και πολλά άλλα.
Παραλείψτε τη σαντιγί
Η σαντιγί στον καφέ σας, προσθέτει περίπου 100 θερμίδες σε κάθε ρόφημα. Αυτό σημαίνει επιπλέον 36.500 θερμίδες το χρόνο αν πίνετε έναν καφέ την ημέρα.
Διαλέξτε εναλλακτικές επιλογές γάλακτος αντί για αγελαδινό
Αν πρόκειται να προσθέσετε γάλα στον καφέ σας, είναι καλύτερο να επιλέξετε γάλα από αμύγδαλο, ρύζι ή βιολογική σόγια. Το αγελαδινό γάλα δεν είναι τόσο υγιεινό όσο πιστεύουμε ότι είναι.
Παραλείψτε τα γαλατάκια για τον καφέ

Είναι κατασκευασμένα από σιρόπι καλαμποκιού (σχεδόν πάντα γενετικώς τροποποιημένα) και τρανς λιπαρά. Οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να αναφέρουν τα τρανς λιπαρά διότι το μέγεθος της μερίδας είναι μικρό, ωστόσο αν πίνετε περισσότερο από μια μερίδα την ημέρα, τότε αυτά τα λιπαρά γίνονται σαφώς περισσότερα. Επιπλέον, ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προσθήκη γάλακτος στον καφέ περιορίζει και τα αντιοξειδωτικά του.