Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ένα μέντιουμ αποκαλύπτει το μυστικό του (video)

Τυχαίοι άνθρωποι κλήθηκαν για να διαβαστεί το μυαλό τους.
Ένα ταλαντούχο μέντιουμ αποκαλύπτει σχεδόν τα πάντα για την προσωπικότητα και την ζωή των ανυποψίαστων Βέλγων και στο τέλος...

 αποκαλύπτεται, αφήνοντας άφωνα τα ανυποψίαστα "θύματά" του.


 
Ένα Video που αξίζει πραγματικά να το δείτε!
Είμαστε σίγουροι πως θα σας προβληματίσει!

"ΤΡΟΙΚΑ" και στα τσίπουρα..


Βογγάνε οι παραγωγοί τσίπουρου ανα την επικράτεια καθώς φέτος το Υπουργείο Οικονομικών ανατρέπει όλα τα δεδομένα παραγωγής.

Η ιστορία ξεκίνησε απο τα επίσημα μεγάλα οινοποιεία, τα οποία κατέφυγαν στο υπουργείο και ζήτησαν να περιοριστεί η παραγωγή τσίπουρων απο τους μικρούς παραγωγούς σε 80 κιλά ετησίως. Τα 80 κιλά τσίπουρο αντιστοιχούν σε 400 κιλά υπολείμματα σταφυλιών που χρησιμοποιούνται στα καζάνια για την παραγωγή τσίπουρου.

Η δικαιολογία των οινοπαραγωγών ήταν οτι οι άδειες για λειτουργία καζανιών κάποιες ώρες τον χρόνο σε αυτούς τους μικρούς παραγωγούς, είναι για δική τους προσωπική κατανάλωση, αλλά αυτοί πουλάνε τα τσίπουρα. Με βάση τις καταγγελίες αυτές υπολογίζεται (απο ποίον άραγε;) οτι η απώλεια φόρων του δημοσίου είναι 1 δις ευρώ τον χρόνο (εξωπραγματικά νούμερα, αλλά όλοι πλέον μιλάνε με δις).

Αποτέλεσμα της κίνησης των μεγάλων οινοπαραγωγών είναι ότι το υπουργείο περιόρισε την παραγωγή τσίπουρου απο κάθε ανεξάρτητο μικρό παραγωγό στα 400 κιλά υπολείμματα σταφυλιών.
Οι μικροί παραγωγοί είναι αλήθεια οτι πληρώνουν χαμηλότερο φόρο οινοπνεύματος απο τους μεγάλους. Και εφόσον εμπορεύονται το τσίπουρο κανονικά θα πρέπει να υπάρξει εξομοίωση των φόρων. Μέχρι εκεί φαίνεται να έχουν δίκιο οι οινοπαραγωγοί. Όμως ουδείς γνωρίζει ποιοί πίνουν και ποιοί πουλάνε τα τσίπουρα που παράγουν, οπότε θεωρήθηκε λογική η θέσπιση ορίου 80 κιλών τον χρόνο. Το να πιεί κάποιος 80 κιλά τσίπουρο δεν είναι λίγο, αλλά υπάρχει και το ζήτημα αν ο παραγωγός φτιάχνει τσίπουρο για τον ίδιο μόνο, για την οικογένεια του, ή για την οικογένεια και τους φίλους του. Συνεπώς ο περιορισμός της ποσότητας είναι εντελώς αυθαίρετος.

Είναι επίσης λογικό, η ξαφνική αλλαγή των όρων του παιχνιδιού, να έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους μικρούς παραγωγούς οι οποίοι – δικαίως – υποστηρίζουν οτι έπρεπε να έχουν ενημερωθεί απο πέρυσι για αυτή την αλλαγή για να διαθέσουν τα υπερβάλοντα τα 400 κιλά υπολείμματα σταφυλιών που έχουν, αντί να τα κρατάνε εφόσον δεν επιτρέπεται να φτιάξουν τσίπουρα.

Είναι αναγκασμένοι τώρα να επιλέξουν μεταξύ δυο οδών: Ή θα τα πετάξουν, ή θα τα βράσουν σε παράνομα καζάνια και θα τα διαθέσουν κρυφά στην αγορά.Είναι προφανής ποιά θα είναι τελικά η επιλογή τους.

Το υπουργείο, ξεκινώντας απο ένα λογικό αίτημα των μεγάλων οινοποιείων, έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά τσίπουρου, αναστάτωσε τις ζωές των μικρών παραγωγών και τους οδηγεί στην παρανομία. Διότι δεν πρέπει να έχουμε καμμία αμφιβολία: Τα καζάνια θα λειτουργήσουν νόμιμα ή παράνομα, τσίπουρα θα πίνουμε πάντα και το υπουργείο θα χάσει ακόμη και τους λίγους φόρους που εισέπραττε. Και δεν θα φταίει κανένας άλλος, αλλά η προχειρότητα και η στενοκεφαλιά των υπηρεσιών του.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση της Δωδώνη από την Αγροτική Τράπεζα


Η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπογράφηκε η συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού που κατείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου Α.Ε. ΔΩΔΩΝΗ» από το κοινοπρακτικό σχήμα «S.I.» με σύνθεση 90% την Strategic Initiatives UK LLP, επενδυτική εταιρία του εξωτερικού και 10% ΣΙΜΟΣ Food Group Α.Ε., έναντι τιμήματος 21 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα και με τις ανειλημμένες από τον αγοραστή συμβατικές υποχρεώσεις, με τη συμφωνία, εκτός των άλλων, επιδιώκεται:

* Η ανάπτυξη της Δωδώνη στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά με διατήρηση της έδρας της στα Ιωάννινα,

* η αξιοποίηση του προσωπικού,

* οι επενδύσεις στις υποδομές, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και στην προώθηση των προϊόντων,

* η διατήρηση και ανάπτυξη της τοπικής ζώνης γάλακτος,

* η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρίας με τους κτηνοτρόφους και γενικά με τους προμηθευτές της με σεβασμό στο περιβάλλον και

* η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Νύχτες Θερινού Κινηματογράφου


Στην πλατεία του χωριού στις 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 η προβολή της ταινίας Νύφες (2004) του Παντελή Βούλγαρη.
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Συλλογος Πρωτόπαππα, Τ.Κ. Πρωτόπαππα.
Διακρίσεις: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2004:Βραβείο ΕΤΕΚΤ
Υπόθεση: Καλοκαίρι 1922. Ο φωτογράφος Νόρμαν Χάρρις και η Νίκη ταξιδεύουν στο ίδιο καράβι για την Αμερική. Ο Νόρμαν στην πρώτη θέση, η Νίκη στην τρίτη μαζί με άλλες 700 νύφες. Όλες κουβαλούν τη φωτογραφία ενός άγνωστου γαμπρού και το νυφικό τους στο βαλιτσάκι τους. Ο Νόρμαν και η Νίκη ερωτεύονται. Το υπερωκεάνιο "King Alexander" φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Στο κατάστρωμα γράφεται ο επίλογος της σχέσης Νίκης-Νόρμαν.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Όλο και περισσότεροι σκέφτονται μόνιμη επιστροφή στα χωριά μας!

Για να γλυτώσουν το… μαρτύριο Αθήνας και Θεσσαλονίκης


Τώρα, πολλοί απόδημοι έρχονται σ’ αυτά για… ανέξοδες διακοπές


• Μπορεί αυτές τις ημέρες τα χωριά της Ηπείρου να γεμίζουν σιγά- σιγά, αφού πολλοί απόδημοι έρχονται για διακοπές, φέτος όμως παρατηρείται ένα ασυνήθιστο φαινόμενο: οι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται για λίγο, σκέφτονται να μείνουν και μόνιμα!
Η επιστροφή στο χωριό φαντάζει ιδανική λύση για όσους ζουν στο… χάος, την ανεργία και τις ασυνήθιστες δυσκολίες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης (όπως το άγχος της μετακίνησης κ.α.). Γι’ αυτό, είναι θετικό που όλο και περισσότεροι σκέφτονται να γυρίσουν στα πατρώα εδάφη, όπου υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρουν δουλειά -όσοι τώρα δεν έχουν-, ασχολούμενοι με τη γη ή και γενικότερα την παραγωγή.

Οικονομικές διακοπές…
Βέβαια, πριν την απόφαση για μόνιμη επιστροφή στα χωριά, αυτό το καλοκαίρι έρχονται  πολλοί για ολιγοήμερη ξεκούραση. Με δεδομένο, ότι φέτος 7 στους 10 δεν μπορούν, λόγω κρίσης, να πάνε κάπου αλλού για διακοπές, πολλοί προτιμούν το πατρικό σπίτι στο χωριό. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου προσδοκούν, ότι φέτος τα χωριά μας θα γνωρίσουν τις… δόξες του παρελθόντος και θα γεμίσουν από νέους και νέες, που θα γυρίσουν στα πάτρια εδάφη, έστω και προσωρινά.

Λίγο παραπάνω
Με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν, η επιστροφή στα χωριά για διακοπές είναι η καλύτερη λύση. Από οικονομικής άποψης, γιατί γλυτώνουν τα έξοδα της διαμονής, όπως τον ύπνο, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν ακόμη περισσότερες ημέρες, απ’ ότι θα έμεναν, εάν πήγαιναν κάπου αλλού.
«Όταν είσαι για αρκετό καιρό δίπλα σε αγαπημένα πρόσωπα και περνάς καλά, τότε αδειάζει το μυαλό σου, ξεκουράζεσαι και αντιμετωπίζεις πλέον τα προβλήματά σου αλλιώς» σημειώνουν απόδημοι.
Παράλληλα, η επιστροφή στα χωριά της Ηπείρου για διακοπές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθούν και πάλι μαζί οι οικογένειες, να τα πουν και να περάσουν λίγο χρόνο χαλάρωσης.

Τα πανηγύρια…
Το χαρακτηριστικό και του φετινού καλοκαιρού είναι τα παραδοσιακά πανηγύρια, τα οποία σιγά - σιγά ξεκινούν σε όλη την Ήπειρο και συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Ακόμη και έτσι όμως, τα έξοδα θα είναι με μέτρο.
Αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί όλοι σχεδόν, για αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος τα έξοδα για τις ορχήστρες κ.α. θα είναι κατά πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές, όπου παρατηρούνταν το άσχημο φαινόμενο, δυο τρεις άνθρωποι μόνο να χορεύουν και εκατοντάδες άλλοι να τους… χειροκροτούν!
«Θα περάσουμε τις διακοπές με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Παραβλέψαμε το κόστος της βενζίνης, αφού θα κάνουμε οικονομία από αλλού. Ήρθαμε στο χωριό, για να δούμε τους γονείς μας και τα παιδιά να δουν τους παππούδες τους» έλεγε στον «Π.Λ.» οικογένεια από την Αθήνα, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε χωριό του Πωγωνίου.

Και βουνό και θάλασσα!
Βέβαια, τα ορεινά χωριά της Ηπείρου διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών, να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, αφού με την Εγνατία Οδό, τόσο η Ηγουμενίτσα, όσο και η Πρέβεζα απέχουν λιγότερο από μια ώρα.
Έτσι, ήδη πολλοί κατεβαίνουν από τα χωριά, δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα και πηγαίνουν στις Ηπειρωτικές ακτές για μπάνιο, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα του βουνού και της θάλασσας. Όπως λένε, «μόνο στην Ήπειρο, μπορείς να το κάνεις αυτό!».
Προτιμούν τις μονοήμερες εκδρομές, όπου και καλύτερα περνούν, και μπορούν να ελέγξουν πιο εύκολα θα έξοδα. «Συνήθως εφοδιάζονται με φαγητά από τα σπίτια τους, όμως υπάρχουν αρκετοί που τρώνε στα μαγαζιά μας» λένε εστιάτορες.
Συνήθως παίρνουν λίγα πιάτα, όπως μια σαλάτα ή κάτι άλλο, που το συνδυάζουν με ούζο ή μπύρα. «Λίγοι πλέον είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμη οικονομικά προβλήματα» υπογραμμίζουν.

Κάνουν έρευνα…
Όσο για την μόνιμη επιστροφή στα χωριά και γενικότερα στην ύπαιθρο που σκέφτονται πολλοί; Είναι βέβαιο, ότι όσοι έρθουν φέτος το καλοκαίρι για διακοπές θα κάνουν και τη σχετική έρευνα πριν πάρουν τη μεγάλη απόφαση. Θα δουν σε ποιους τομείς μπορούν να στραφούν επαγγελματικά, τι προοπτικές εξέλιξης υπάρχουν κ.α.
Με την Ελλάδα «βυθισμένη» στην κρίση, την ανεργία στα… ύψη και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, όσοι επιστρέψουν μόνιμα, θα πρέπει να ξέρουν τι θα κάνουν.
«Δεν πρέπει να πάρεις μια τέτοια απόφαση, ελαφρά τη καρδία» τονίζουν.
Είναι βέβαιο, λοιπόν ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι τόσο δύσκολα και να οδηγούνται σε αδιέξοδο, πολλοί από αυτούς που φέτος θα έρθουν προσωρινά στα χωριά για διακοπές, του χρόνου ίσως είναι και μόνιμοι κάτοικοι αυτών!
Το έχει ανάγκη και η Ηπειρωτική ύπαιθρος, που τα τελευταία χρόνια αφέθηκε στη μοίρα της…





απο  "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ"

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2012


Για πρώτη φορά στις κρισιμότερες εκλογές απο την μεταπολίτευση στην Ελλάδα
στην  Πρωτόπαππα το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ήρθε πρώτο στην προτίμηση των ψηφοφόρων.......
αναλυτικά
ψήφισαν 510
160 εκλογικό τμήμα
ΣΥΡΙΖΑ 104 ΚΚΕ 61 ΝΔ 24 ΠΑΣΟΚ 24 ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ 10 ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9
161 εκλογικό τμήμα
ΚΚΕ 71 ΣΥΡΙΖΑ 70  ΠΑΣΟΚ 40 ΝΔ 37  ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ 4 ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5
ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΡΙΖΑ                   174
ΚΚΕ                        132
ΠΑΣΟΚ                   64
ΝΔ                           61
 ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ 14
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ          14

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τζάκια ενεργειακά

Ενεργειακό τζάκι ονομάζεται το τζάκι εκείνο που εκμεταλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται ( απο την καύση του ξύλου ) μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλει την μαντεμένια εστία του .Η ροή του αέρα μπορει να είναι είτε φυσική (απλά ενεργειακά τζάκια ) είτε μηχανική     ( αερόθερμα ενεργειακά τζάκια ) . Επίσης ο θερμοθάλαμος είναι είτε μεταλικός προσαρμοσμένος ηδη πάνω στην μαντεμένια εστία η ακόμα μπορεί να δημιουργηθεί οταν τοποθετείται το τζάκι ( κλείνοντάς το με πυράντοχη γυψοσανίδα , μονωμένη εσωτερικά με τα κατάλληλα μονωτικά υλικά ) .                            
Η συνήθης λειτουργία του ενεργειακού τζακιού είναι με την πόρτα κλειστή . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας στον θάλαμο καύσης αρα και την καλύτερη καύση των παραγόμενων μονοξειδίων του άνθρακα . Αποδίδεται ετσι περισσότερη θερμική ενέργεια στο χώρο που βρίσκεται το τζάκι και λιγότερα καυσαέρια στην ατμόσφαιρα . Αλλη μια συνέπεια της χρήσης του ενεργειακού τζακιού με κλειστή πόρτα είναι το οτι δεν διαφεύγουν μεγάλες ποσότητες αέρα μέσα από το σπίτι προς την καμινάδα . Δεν χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες ξύλων γιατί το πόσο θα καταναλώσουμε είναι πλέον στο δικό μας χέρι ρυθμίζοντας την παροχή αέρα στο θάλαμο καύσης . Ετσι με λιγα ξύλα και μεγάλη ασφάλεια λόγω της πόρτας μπορούμε να περάσουμε πολλές ώρες απόλαυσης παρέα με το τζάκι μας .
Συμπερασματικά τα ενεργειακά τζάκια , αν και αποτελούν μία σαφώς ακριβότερη επιλογή απ‛οτι τα τζάκια ανοικτής εστίας , μακροπρόθεσμα η απόσβεση της δαπάνης για την αγορά και την τοποθέτηση τους είναι δεδομένη .

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Οικολογικό καθαριστικό χαλιών με άρωμα μέντας


Τώρα που ο καιρός ζέστανε θα αρχίσετε σιγά σιγά το μάζεμα των χαλιών. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα φυσικό καθαριστικό που θα το φτιάξετε μόνοι σας με απλά και οικολογικά υλικά.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
3 φλιτζάνια νερό
3/4 φλιτζανιού υγρό φυτικό σαπούνι
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
Εκτέλεση:
Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ.
Με ένα υγρό σφουγγάρι τρίψτε τον αφρό πάνω στις λερωμένες περιοχές.
Αφήστε το να στεγνώσει καλά και στη συνέχεια σκουπίστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.
* το καθαριστικό αυτό είναι ιδανικό για χαλιά που δέχονται έντονη χρήση, όπως τα χαλιά των διαδρόμων και της κουζίνας

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Στάχτη.... άχρηστη ή χρήσιμη..?


Είναι πολύ ευχάριστο να ζεσταινόμαστε το χειμώνα από την φωτιά, με μια ξυλόσομπα ή τζάκι!
Από αυτή τη φυσική ζέστη φωτίζεται το σπίτι, ψήνεται το φαγητό, στεγνώνονται τα ρούχα, ζεσταίνεται το νερό, και φυσικά μένει στο τέλος η πολύτιμη στάχτη!
Δεν πετάμε την στάχτη, δεν είναι καθόλου άχρηστη ή σκουπίδι.
Συνεχίζουμε να την χρησιμοποιούμε, όπως έκαναν και παλιά και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε απερίγραπτη χαρά!
Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους . Ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, όχι με βαφές, κόλες ή επεξεργασμένα. Πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και μετά την συλλέγουμε. Από την στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα, γιατί όλα χρειάζονται!Είναι πολύ ευχάριστο να ζεσταινόμαστε το χειμώνα από την φωτιά, με μια ξυλόσομπα ή τζάκι!
Από αυτή τη φυσική ζέστη φωτίζεται το σπίτι, ψήνεται το φαγητό, στεγνώνονται τα ρούχα, ζεσταίνεται το νερό, και φυσικά μένει στο τέλος η πολύτιμη στάχτη!
Δεν πετάμε την στάχτη, δεν είναι καθόλου άχρηστη ή σκουπίδι.
Συνεχίζουμε να την χρησιμοποιούμε, όπως έκαναν και παλιά και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε απερίγραπτη χαρά!
Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους . Ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, όχι με βαφές, κόλες ή επεξεργασμένα. Πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και μετά την συλλέγουμε. Από την στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα, γιατί όλα χρειάζονται!
Παρακάτω θα αναλύσουμε τις χρήσεις της στάχτης, για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε!

Χρήσεις της στάχτης

. Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κα.


. Βουτάμε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και. Καθαρίζει τις γυάλινες πόρτες από το τζάκι. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη. Μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.


. Αν θέλουμε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.

. Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα. Πχ. Σε παλιές τουαλέτες, τουαλέτα της γάτας.

. Για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο), και την ανανεώνουμε μέχρις ότου φύγει κάθε μυρωδιά.

. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στάχτη του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και αυξάνει την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών. Θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Αλλά επειδή αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους με την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να κάνει κακό παρά καλό. Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες, τα βατόμουρα. Είναι καλο να χρησιμοποιείται με φειδώ και γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.

. Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κα. Ακόμα ευδοκιμούν και οι τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 / 4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.

. Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά.

. Βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

. Απωθεί ζώα, τίποτα δεν πλησιάζει την στάχτη! Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κα.

. Διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους. Δεν μπορούν να μεταφέρουν την στάχτη όποτε θα αλλάξουν φώλια!

. Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας ή του σπιτιού μας. Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.

. Απωθεί τις ψείρες (στο τριχωτό της κεφαλής), τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μίγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τριχωτό.

. Απωθεί τον σκόρο. Μπορούμε να ρίξουμε στάχτη στα ρούχα μας και μετά να τα αποθηκεύσουμε και όταν θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλά τα τινάζουμε. Μπορούν έτσι να μείνουν αρκετά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως.

. Η ποτάσα (Υδροξείδιο του καλίου, ΚΟΗ) μπορεί να παραχθεί από στάχτη και αποσταγμένο νερό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαπουνιού. Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.

. Χρησιμοποιείται στα αιώνια αυγά, τα οποία είναι κονσερβοποιημένα αυγά που φτιάχνουν στην Ανατολή και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τους. Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν με μείγμα πηλού, στάχτης, αλάτι, ασβέστη, και φλοιού του ρυζιού για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη μέθοδο της επεξεργασίας.

. Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη. Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού.

Na2SO4 + CaCO3 + 2 C → Na2CO3 + 2 CO2 + CaS

Η σόδα παράγεται από βράσιμο του μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.

. Η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι. Είναι λίγο πιο από το αλάτι ή άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας.

. Φίλτρο
Τα κάρβουνα που μένουν από την καύση (τα μαύρα κομμάτια, όχι η γκρι / λευκή στάχτη) μπορούμε να τα χτυπήσουμε με ένα σφυρί και στη συνέχεια να τα αλέσουμε με ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ και να πάρουμε μια λεπτή σκόνη. Η σκόνη αυτή από τα κάρβουνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο.

. Χρησιμοποιείται για να φιλτράρουμε το κρασί μας αν μας βρήκε λίγο θολό.

. Αν το νερό πηγής μας έχει σκουλήκια ή κυπρίνους μπορούμε να το φιλτράρουμε την στάχτη και παίρνουμε ένα πεντακάθαρο νερό.

. Αφύγρανση

Κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.

. Σβήνουμε τη φωτιά , πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.

. Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων όπως των φασολιών μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία μελέτη στη Νιγηρία δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε μόλυνση.

. Χρησιμοποιείται σε πληγές για να σκοτώσει κάθε μικρόβιο και να γίνει η επούλωση πολύ γρήγορα. Διαλύουμε λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.

. Ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό. Μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα για πολλές μέρες έως και χρόνια! Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο με ,ένα ξύλο και τα αφήνουμε.

. Παλιά για να διατηρήσουν την πυτιά, την βάζανε μέσα σε ένα κέρατο, το γεμίζανε με στάχτη, το σφραγίζανε με λάσπη και κρεμούσανε σε ένα δέντρο. Το αφήνανε εκεί για χρόνια χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως η πυτιά.

Σίγουρα θα υπάρχουν και αλλες χρήσεις που δεν ανακάλυψα ακόμα!!!

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

10 λόγοι για να κάνουμε Πάσχα στο χωριό



Πάσχα σημαίνει Άνοιξη. Σημαίνει οικογενειακή ατμόσφαιρα. Σημαίνει παραδοσιακά έθιμα. Και ποιο είναι το ιδανικότερο μέρος για να τα ζήσουμε όλα αυτά, αν όχι το παλιό καλό ελληνικό χωριό; Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε, κι αν αναρωτιέστε ακόμα πού θα κάνετε Ανάσταση, εμείς συγκεντρώνουμε τους λόγους που πιστεύουμε ότι το Πάσχα… πάει πολύ στην ελληνική ύπαιθρο. Γιατί λοιπόν να κάνουμε Πάσχα στο χωριό;
*Γιατί το Πάσχα συμπίπτει με το απόγειο της Άνοιξης. Κι αυτό σημαίνει πως η ελληνική επαρχία έχει ζωγραφιστεί με τα καλύτερα χρώματα, και πως ο καιρός θα μας δώσει πολλές ευκαιρίες να οργανώσουμε εξορμήσεις σε δάση, ποτάμια ή απλώς στην σκιά του πλάτανου στην πλατεία του χωριού.
*Γιατί η Μεγάλη Εβδομάδα, όπως και να το κάνουμε, είναι η Εβδομάδα των Παθών. Με άλλα λόγια, είναι εβδομάδα κατάνυξης και όχι ξέφρενου clubbing, μπαρότσαρκας και άλλων αστικών απολαύσεων. Τι να τις κάνεις τις χιλιάδες επιλογές διασκέδασης της πόλης, όταν η περίοδος απαιτεί οικογενειακή ατμόσφαιρα; Το γλέντι μπορεί να περιμένει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.
*Και αυτό το τελευταίο όμως συναντά την ιδανική εκδοχή του στο χωριό. Εκεί όπου οι αυλές και τα δρομάκια γεμίζουν με την χαρακτηριστική τσίκνα από τα σουβλιστά εδέσματα και ο ήχος του κλαρίνου (που καλώς ή κακώς συνοδεύει το παραδοσιακό πασχαλιάτικο γλέντι) δένει απόλυτα με το περιβάλλον. Άντε να ψήσεις το αρνί ανάμεσα στο μπετόν της Κυψέλης…
*Γιατί είναι ευκαιρία να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Να γυρίσουμε για λίγο στον τόπο καταγωγής μας, να περπατήσουμε στα σοκάκια που τριγυρίζαμε μικροί και να θυμηθούμε πώς είναι να βγαίνεις από την πόρτα σου και να σε καλημερίζει ένα ολόκληρο χωριό σε κάθε σου βήμα.
*Γιατί είναι ευκαιρία να επισκεφθούμε τους γονείς μας ή τους συγγενείς που έχουμε μήνες ή χρόνια να δούμε. Άλλωστε το Πάσχα είναι οικογενειακή γιορτή.
*Γιατί ακόμη κι αν ο τόπος καταγωγής δεν ενδείκνυται για Πάσχα, οι ορεινοί προορισμοί της Ελλάδας προσφέρουν μια απίστευτη γκάμα επιλογών για να… αυτοπροσκληθείτε και να γνωρίσετε τις πανέμορφες γωνιές της επαρχίας. Και γιατί οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών ξενώνων έχουν μπει στο νόημα και, εκτός από καλές τιμές, έχουν μάθει να σέβονται την ταξιδιωτική εμπειρία του φιλοξενούμενού τους.
*Γιατί έτσι θα στηρίξουμε την πολύπαθη τοπική οικονομία, που περιμένει να βγάλει τα λίγα έσοδά της από αυτές τις εορταστικές ημέρες. Άλλωστε ο καφές στο τοπικό καφενείο, εκτός από φθηνότερος, είναι και πιο απολαυστικός. Και το παραδοσιακό ψωμί από τον φούρναρη του χωριού είναι νοστιμότερο.
*Γιατί εκεί δεν θα δούμε τους τοίχους γεμάτους προεκλογικές αφίσες και αντιαισθητικές πολιτικές διαφημίσεις. Δεν θα μας επηρεάσουν οι απεργίες που υπόσχονται τα Μέσα Μεταφοράς και θα ξεχάσουμε για λίγο την γκρίνια, τα επεισόδια και τις πολικές κορόνες ενόψει των εκλογών.
*Γιατί στα ελληνικά χωριά, τα πασχαλινά έθιμα γίνονται ιεροτελεστία. Οι ψαλμοί στα μικρά ξωκλήσια ακούγονται πιο όμορφοι, οι Επιτάφιοι στολίζονται με λουλούδια της περιοχής και ακολουθούνται από όλο το χωριό στα σοκάκια του, και η Ανάσταση «ντύνεται» με ένα σωρό διαφορετικά φαντασμαγορικά έθιμα που δεν βλέπουμε καν στην πόλη.
*Γιατί το απαιτεί και η γνωστή παροιμία, με την προτροπή «Κάνε Πάσχα στο χωριό, και Χριστούγεννα στην πόλη». Κάτι θα ξέρει η λαϊκή σοφία – γι’ αυτό άλλωστε την αποκαλούν έτσι..